Το Κάπνισμα, Ο Εθισμός Και Η Ψυχική Υγεία
Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσετε το κάπνισμα και να διαπιστώσετε ότι η διακοπή του μειώνει τα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και κατάθλιψης.
Αν είστε καπνιστής, υπάρχει πλέον διαθέσιμη μεγάλη υποστήριξη για να σας βοηθήσει να το κόψετε.
Το Καλύτερο Βοήθημα Στην Ελλάδα [2024]
Mετά από 4 εβδομάδες θα νιώσετε ότι δεν θέλετε να καπνίσετε ποτέ ξανά!
Το NicoZero έχει πλέον μπει στην αγορά και όλοι οι καπνιστές έχουν την μεγάλη ευκαιρία για τη διακοπή του καπνίσματος χωρίς φαρμακευτικά σκευάσματα, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα που καπνίζουν.
Γιατί Το Κάπνισμα Είναι Τόσο Εθιστικό;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν και γιατί είναι τόσο δύσκολο να το κόψουν.
Ένας από τους κύριους λόγους είναι ότι η νικοτίνη είναι μια εθιστική ουσία. Η νικοτίνη στα τσιγάρα αυξάνει την ποσότητα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, γεγονός που διευκολύνει τους καπνιστές να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί.
Ο άλλος λόγος που οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα είναι επειδή μπορεί να είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες ή του άγχους.
Όταν ένα άτομο καπνίζει, η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε περίπου δέκα δευτερόλεπτα. Στην αρχή, η νικοτίνη βελτιώνει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, μειώνει το θυμό και το στρες, χαλαρώνει τους μύες και μειώνει την όρεξη.
Πολλές φορές όλα δείχνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα, όμως υπάρχουν τραγικές περιπτώσεις όπου το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε πάθησης όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση.
Οι τακτικές δόσεις νικοτίνης οδηγούν σε αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν σε συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης, όταν μειώνεται η παροχή της. Το κάπνισμα μειώνει προσωρινά αυτά τα συμπτώματα στέρησης και μπορεί επομένως να ενισχύσει τη συνήθεια.
→ Αυτός ο κύκλος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι καπνιστές εξαρτώνται από τη νικοτίνη και αναρωτούνται στη συνέχεια ποσό διαρκεί η εξάρτηση από το τσιγάρο.
Κάπνισμα Και Άγχος
Ορισμένα άτομα καπνίζουν ως «αυτοθεραπεία» για να απαλύνουν τα συναισθήματα του στρες. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα στην πραγματικότητα αυξάνει το άγχος και την ένταση.
Η νικοτίνη δημιουργεί μια άμεση αίσθηση χαλάρωσης, οπότε οι καπνιστές πιστεύουν ότι το κάπνισμα μειώνει το στρες και το άγχος. Αυτό το συναίσθημα είναι προσωρινό και σύντομα δίνει τη θέση του σε συμπτώματα στέρησης και αυξημένη επιθυμία. Το κάπνισμα μειώνει τα συμπτώματα στέρησης, αλλά δεν μειώνει το άγχος ούτε αντιμετωπίζει τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να αισθάνεται έτσι.
Κάπνισμα Και Κατάθλιψη
Οι ενήλικες με κατάθλιψη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καπνίσουν από ό,τι οι ενήλικες χωρίς κατάθλιψη. Τα περισσότερα άτομα αρχίζουν να καπνίζουν πριν εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης, οπότε δεν είναι σαφές αν το κάπνισμα οδηγεί στην κατάθλιψη ή αν η κατάθλιψη ενθαρρύνει τα άτομα να αρχίσουν να καπνίζουν. Το πιθανότερο είναι ότι υπάρχει μια σύνθετη σχέση μεταξύ των δύο.
Η νικοτίνη διεγείρει την απελευθέρωση της χημικής ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη εμπλέκεται στην ενεργοποίηση θετικών συναισθημάτων.
Συχνά διαπιστώνεται ότι είναι χαμηλή σε άτομα με κατάθλιψη, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιούν το τσιγάρο για να αυξήσουν προσωρινά την παροχή ντοπαμίνης. Ωστόσο, το κάπνισμα ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό παραγωγής ντοπαμίνης, οπότε μακροπρόθεσμα η παροχή μειώνεται, γεγονός που με τη σειρά του ωθεί σε περισσότερο κάπνισμα.
Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες όταν προσπαθούν να σταματήσουν το τσιγάρο και να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα στέρησης.
Κάπνισμα Και Σχιζοφρένεια
Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να καπνίζουν σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους και τείνουν να καπνίζουν πιο έντονα. Είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια χρησιμοποιούν το κάπνισμα για να ελέγξουν ή να διαχειριστούν ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένειά τους και να μειώσουν ορισμένες από τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής τους.
Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς συνδέονται τα δύο αυτά φαινόμενα.
Τρόποι Που Θα Σας Βοηθήσουν Να Το Κόψετε
Η ξαφνική διακοπή του καπνίσματος μόνο με τη δύναμη της θέλησης είναι ο λιγότερο αποτελεσματικός τρόπος για να το κόψετε. Αν σχεδιάζετε, έχετε υποστήριξη και επιλέγετε τη σωστή στιγμή για να προσπαθήσετε, είναι πιο πιθανό να πετύχετε. Εάν αισθάνεστε ασταθής, βιώνετε μια κρίση ή υφίσταστε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας, είναι λιγότερο πιθανό να το κόψετε.
Αν παίρνετε αντικαταθλιπτικά ή αντιψυχωσικά φάρμακα, μιλήστε με τον παθολόγο ή τον ψυχίατρό σας πριν διακόψετε το κάπνισμα. Η δοσολογία που λαμβάνετε μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθείται και η ποσότητα που πρέπει να λαμβάνετε μπορεί να μειωθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων φαρμάκων στο αίμα, οπότε μπορεί να χρειαστείτε χαμηλότερη δόση όταν το κόψετε.
Προετοιμαστείτε Για Την Αλλαγή
Σκεφτείτε τη σχέση σας με το κάπνισμα. Γράψτε τι θα κερδίσετε από τη διακοπή του καπνίσματος, όπως καλύτερη σωματική υγεία, πιο φρέσκια αναπνοή, καλύτερη συγκέντρωση και περισσότερα χρήματα για να ξοδέψετε σε άλλα πράγματα.
Αποκτήστε Υποστήριξη Από Την Οικογένεια Και Τους Φίλους Σας
Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι ευκολότερη με την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων. Εάν ζείτε με άτομα που καπνίζουν ή έχετε φίλους που καπνίζουν, προτείνετε τους να το κόψετε μαζί.
Εάν άλλα μέλη της οικογένειας καπνίζουν, ενθαρρύνετέ τους να μην καπνίζουν κοντά σας και να μην αφήνουν τα τσιγάρα, τα τασάκια ή τους αναπτήρες τους σε σημεία που θα τα βλέπετε.
Βρείτε Άλλους Τρόπους Αντιμετώπισης Του Στρες
Αν χρησιμοποιείτε το κάπνισμα για να αντιμετωπίσετε το στρες, θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να το αντιμετωπίσετε. Μερικά πράγματα που οι κάποιοι βρίσκουν χρήσιμα είναι ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής, η τακτική άσκηση, η μείωση του αλκοόλ, η ισορροπημένη διατροφή, ο βελονισμός και η ύπνωση.
Μιλήστε Με Τον Γενικό Γιατρό Σας
Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι ο γενικός τους γιατρός μπορεί να τους βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα. Μπορεί να σας εγγράψει σε μια κλινική διακοπής του καπνίσματος, να σας συνταγογραφήσει θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης ή φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος.
Θεραπεία Υποκατάστασης Νικοτίνης Και Φαρμακευτική Αγωγή
Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT), τα αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν τους καπνιστές χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας να σταματήσουν το κάπνισμα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα για άτομα με κατάθλιψη ή σχιζοφρένεια. Η NRT φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία. [1]
Συμβουλευτικές Θεραπείες
Η ατομική, ομαδική ή τηλεφωνική συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι συμβουλευτικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους σκεπτόμενα και δρώντα πιο θετικά.
Πολλά προγράμματα συμβουλευτικής χρησιμοποιούν τις τεχνικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) και της ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η CBT μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε καπνιστές με ή χωρίς προβλήματα ψυχικής υγείας. [2]
Αποφύγετε Τα Ερεθίσματα Που Συνδέονται Με Το Κάπνισμα
Η απομάκρυνση όλων των προϊόντων καπνού από το σπίτι σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ορισμένων από τις επιθυμίες που προκαλεί η απόσυρση της νικοτίνης.
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα ερεθίσματα που σας προκαλούν το κάπνισμα. Προσδιορίστε πότε επιθυμείτε το τσιγάρο, όπως σε διασκέδαση ή μετά από ένα γεύμα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις όπου είναι δυνατόν ή σχεδιάστε τρόπους για να αντισταθείτε στα ερεθίσματα που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Οι περισσότερες επιθυμίες διαρκούν μόνο λίγα λεπτά. Αν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε, θα είστε πιο κοντά στο να το κόψετε οριστικά.
Ετοιμαστείτε Για Τα Συμπτώματα Στέρησης
Μπορεί να νιώσετε πονοκεφάλους, ναυτία, ευερεθιστότητα, άγχος, επιθυμία για τσιγάρο, αίσθημα μιζέριας, δυσκολία συγκέντρωσης, αυξημένη όρεξη και υπνηλία.
Η κατανάλωση φρέσκου χυμού φρούτων ή νερού, η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και η μείωση της καφεΐνης και της επεξεργασμένης ζάχαρης στη διατροφή σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης.
Μην Τα Παρατάτε Αν Υποτροπιάσετε
Πολλοί άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα υποτροπιάζουν κάποια στιγμή. Μην αποθαρρύνεστε να προσπαθήσετε ξανά. Χρησιμοποιήστε το ως μια ευκαιρία να σκεφτείτε τι πήγε στραβά, να μάθετε για τον εαυτό σας και να βρείτε τι θα σας βοηθήσει να είστε πιο επιτυχημένοι στο μέλλον.
Είναι καλό να ξέρετε, πως το κάπνισμα ακόμα και ενός τσιγάρου στην διάρκεια της ημέρας, μπορεί να είναι εξίσου κακό με το να καπνίζετε ένα πακέτο!