Διαταραχές Περιόδου: Πότε Πρέπει Να Δείτε Τον Γιατρό Σας;

Οι κανονικές περίοδοι δείχνουν ότι το σώμα σας λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Θα πρέπει να έχετε τακτικές περιόδους εκτός εάν είστε έγκυος, θηλάζετε, είστε σε εμμηνόπαυση ή έχετε ιατρική πάθηση που προκαλεί τη διακοπή τους.

Οι ακανόνιστες, οδυνηρές ή μεγάλης διάρκειας περίοδοι, μπορεί να είναι σημάδια σοβαρού προβλήματος υγείας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πόνος Στην Εμμηνόρροια (Δυσμηνόρροια)

Ο πόνος που νιώθετε κατά την εμμηνορροϊκή σας περίοδο ονομάζεται δυσμηνόρροια. Είναι το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αυτές τις ημέρες του μήνα.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες, έχουν κάποιο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Ορισμένες, μπορεί να έχουν μόνο αίσθημα βαρύτητας στην κοιλιά ή έλξη στην πυελική περιοχή. Άλλες, εμφανίζουν σοβαρές κράμπες διαφορετικές από τον πόνο του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Η πλειοψηφία των επώδυνων καταστάσεων της περιόδου, μπορεί να ανακουφιστεί με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως ναπροξένη ή ιβουπροφαίνη. Η λήψη ενός αναλγητικού φαρμάκου, που χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όταν ξεκινά η περίοδος σας μπορεί να μειώσει τους οξείς πόνους και να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο τους.

Υπάρχουν δύο τύποι δυσμηνόρροιας:

Πρωτογενής Δυσμηνόρροια

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος δυσμηνόρροιας. Ο πόνος προκαλείται συνήθως από συστολές της μήτρας. Η μήτρα συστέλλεται κατά τη διάρκεια της περιόδου, για να βοηθήσει την επένδυση της μήτρας να εγκαταλείψει το σώμα. Τα κορίτσια στην εφηβεία μπορεί να παρουσιάσουν δυσμηνόρροια αμέσως μετά την πρώτη τους περίοδο. 

Για τις περισσότερες γυναίκες, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια γίνεται λιγότερο οδυνηρή καθώς μεγαλώνουν. Αλλά μερικές συνεχίζουν να έχουν σοβαρό εμμηνορροϊκό πόνο. Ο κίνδυνος για δυσμηνόρροια μπορεί να είναι υψηλότερος εάν: 

  • Είχατε την πρώτη σας περίοδο πριν από την ηλικία των 11 ετών
  • Είναι μεγάλης διάρκειας
  • Έχετε μεγάλη αιμορραγική ροή
  • Είστε καπνίστριες
  • Έχετε υψηλά επίπεδα άγχους 

Δευτερογενής Δυσμηνόρροια

Αυτός ο τύπος δυσμηνόρροιας προκαλείται συνήθως από κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ο πόνος από δευτερογενή δυσμηνόρροια συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο των χρόνων. Διαρκεί επίσης περισσότερο από τις κανονικές κράμπες της εμμήνου ρύσεως. Τα προβλήματα που προκαλούν δευτερογενή δυσμηνόρροια περιλαμβάνουν:

  • Ενδομητρίωση. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα όπου δεν ανήκει. Στις μηνιαίες αλλαγές που συμβαίνουν στα επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου, αυτή η επένδυση αιμορραγεί έξω από τη μήτρα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο.
  • Ινομυώματα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται εσωτερικά στα τοιχώματα της μήτρας. Σχεδόν πάντα δεν είναι καρκινικά. Ορισμένες γυναίκες με ινομυώματα παρουσιάζουν πυελικό πόνο και κολπική αιμορραγία σε ημέρες που δεν έχουν περίοδο.
  • Κύστεις των ωοθηκών. Οι κύστες είναι λεπτοί σάκοι γεμάτοι με υγρό και βρίσκονται μέσα στην ωοθήκη. Οι κύστες των ωοθηκών συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας ή κατά την ωορρηξία.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν το φάρμακο για τον πόνο χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, δεν βοηθά ή εάν ο πόνος παρεμβαίνει σε καθημερινές δραστηριότητες όπως η εργασία ή το σχολείο. 

Ο γιατρός θα σας υποβάλει ερωτήσεις και θα σας κάνει κάποιες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και φυσικής εξέτασης, για να αποκλείσει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας. 

Η παρακολούθηση των συμπτωμάτων και των περιόδων σας  σε ένα ημερολόγιο, μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να διαγνώσει τυχόν προβλήματα.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλα προβλήματα υγείας εάν:

  • Έχετε θρόμβους αίματος στην εμμηνορροϊκή σας ροή που είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως.
  • Έχετε πόνους και σε άλλες χρονικές στιγμές εκτός από την διάρκεια της περιόδου σας.

Η θεραπεία που θα σας δοθεί εξαρτάται από το τι προκαλεί τον πόνο. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ορμονικό έλεγχο, όπως δια κολπικό υπερηχογράφημα ή ακόμα και συμπληρωματικός απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία κάτω κοιλίας.

Ίσως να σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, για να βοηθήσει στον πόνο από ενδομητρίωση, ινομυώματα ή κύστες των ωοθηκών. 

Ο ορμονικός έλεγχος μερικές φορές προτείνεται από τους γιατρούς για θέματα υγείας των γυναικών εκτός από την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, ως έσχατη λύση, εάν μία από αυτές τις καταστάσεις προκαλεί τον πόνο.

Ακανόνιστες Περίοδοι

Η περίοδος θεωρείται ακανόνιστη εάν ο έμμηνος κύκλος σας είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από τον μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου έως την έναρξη της επόμενης, είναι μικρότερος από 24 ή περισσότερες από 38 ημέρες.

Η περίοδος μπορεί επίσης να είναι ακανόνιστη, εάν η διάρκεια του κύκλου σας ποικίλλει περισσότερο από 20 ημέρες από μήνα σε μήνα. Για παράδειγμα, όταν ένα μήνα έχετε έναν κανονικό κύκλο 25 ημερών, τον άλλο μήνα κύκλο 46 ημερών και μετά να επιστρέφει σε έναν κύκλο 25 ημερών τον επόμενο μήνα.

Η παράτυπη περίοδος είναι φυσιολογική για έφηβες και για γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Οι περίοδοι των εφήβων κοριτσιών σπάνια είναι από την αρχή κανονικές. Αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά αντιθέτως είναι αναμενόμενο στα νεαρά κορίτσια.

Επίσης κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, που ονομάζεται περιεμμηνόπαυση, οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι μπορεί να γίνουν πιο ακανόνιστοι με την πάροδο του χρόνου, μέχρι να σταματήσουν τελείως.

Οι αιτίες των παράτυπων περιόδων είναι:

  • Διατροφικές διαταραχές. Οι συχνές απώλειες και οι μικρής ή μεγάλης διάρκειας περίοδοι, μπορεί να είναι σημάδια διατροφικών διαταραχών, συνήθως νευρικής ανορεξίας. Επίσης η νευρική βουλιμία και η υπερβολική διατροφή, μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε εκτροπή από τις φυσιολογικές έμμηνες ρύσεις.
  • Προβλήματα του θυρεοειδούς. Ο υπερθυρεοειδισμός ή ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, παράγει περισσότερη ποσότητα θυρεοειδών ορμονών από ό, τι χρειάζεται το σώμα. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει λιγότερες και μικρότερες περιόδους εμμηνόρροιας από το κανονικό.
  • Υψηλές ποσότητες προλακτίνης στο αίμα.  Αυτή η κατάσταση ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία. Η προλακτίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί την ανάπτυξη των μαστών κατά την εφηβεία και παράγει το μητρικό γάλα μετά τον τοκετό. Μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου.
  • Ορισμένα φάρμακα. Όπως αυτά για την επιληψία ή το άγχος και κάποιες φορές τα αντισυλληπτικά χάπια.
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί συνήθως πολλαπλές κύστες των ωοθηκών, ορμονική ανισορροπία και ακανόνιστες περιόδους. Περίπου 1 στις 10 γυναίκες που δεν έχουν φυσιολογικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους, έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών. Συμβαίνει όταν οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κανονικά, πριν από την ηλικία των 40 ετών. Δεν είναι το ίδιο με την  πρόωρη εμμηνόπαυση . Σε αντίθεση με τις γυναίκες που περνούν την πρόωρη εμμηνόπαυση, οι γυναίκες με πρωτογενή ανεπάρκεια ωοθηκών, μπορεί να έχουν ακόμη περιόδους, αν και συνήθως δεν είναι φυσιολογικές. Μπορούν επίσης να μείνουν έγκυος.
  • Πυελική φλεγμονώδης νόσος. Οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να είναι ένα σημάδι για αυτή τη νόσο. Είναι μια μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων. Συνήθως προκαλείται από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.
  • Στρες. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες, μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές των μηνιαίων κύκλων.
  • Ανεξέλεγκτος  διαβήτης.  Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους. Όμως ο έλεγχος και η ρύθμιση του διαβήτη σας μπορεί να βοηθήσουν για μια φυσιολογική έμμηνο ρύση.
  • Παχυσαρκία.  Το επιπλέον λίπος στο σώμα αυξάνει τα οιστρογόνα. Τα επιπλέον οιστρογόνα μπορούν να αλλάξουν τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο και να προκαλέσουν απώλεια ή μεγάλης διάρκειας περιόδους.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

  • Όταν έχετε ακανόνιστες περιόδους ανάμεσα από φυσιολογικούς κύκλους.
  • Η περίοδός σας έρχεται συχνότερα από 24 ημέρες ή λιγότερο συχνά από 38 ημέρες.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία των ακανόνιστων περιόδων. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει ορμονικό έλεγχο, για να διαγνώσει ακριβώς την αιτία που προκαλεί τις διαταραχές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Βαριά Αιμορραγία

Οι δύσκολες καταστάσεις και τα προβλήματα που αφορούν την έμμηνο ρύση, απασχολούν περισσότερες από μία στις πέντε γυναίκες.

Εάν έχετε βαριά αιμορραγία, οι περίοδοι μπορεί να είναι τόσο οδυνηρές, που συνήθως δυσκολεύεστε να εκπληρώσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Οι αιτίες της βαριάς αιμορραγίας είναι:

  • Προβλήματα με την ωορρηξία.  Σε έναν κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο, η μήτρα αναπτύσσει μια πυκνότερη επένδυση για να προετοιμαστεί για πιθανή εγκυμοσύνη. Εάν δεν συμβεί εγκυμοσύνη, το σώμα αποβάλει την επένδυση, κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εάν οι ορμόνες (προσταγλανδίνες) δεν είναι επαρκείς ή εάν δεν έχετε ωορρηξία, η επένδυση της μήτρας μπορεί να συσσωρευτεί για την επόμενη εμμηνορροϊκή περίοδο, να προκαλέσει βαριά αιμορραγία σε μεγάλο βαθμό και με απρόβλεπτο αποτέλεσμα.  
  • Προβλήματα του θυρεοειδούς. Η βαριά αιμορραγία μπορεί να είναι ένα σημάδι  υποθυρεοειδισμού. Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αυτό σημαίνει πως υπολειτουργεί και είναι μια σοβαρή αιτία για μη κανονική έμμηνο ρύση.
  • Ινομυώματα της μήτραςΤα ινομυώματα αποτελούνται από μυϊκό ιστό και αναπτύσσονται μέσα στα τοιχώματα της μήτρας. Συνήθως είναι καλοήθεις όγκοι. Κατά την έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσουν πόνο και βαριά ή ακανόνιστη αιμορραγία.
  • Πολύποδες της μήτρας.  Οι πολύποδες είναι μια υπερανάπτυξη του ιστού στο εσωτερικό του τοιχώματος της μήτρας (ενδομήτριο). Μπορεί να είναι ένας ή πολλοί. Συνήθως δεν είναι καρκίνος, αλλά μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωσή του. Οι πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν δύσκολες ή μεγάλες περιόδους.
  • Ορισμένα φάρμακα.  Ορισμένα φάρμακα, όπως για την πήξη του αίματος, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές.
  • Προβλήματα εγκυμοσύνης.  Ασυνήθιστη ή μη κανονική αιμορραγία μπορεί να προκληθεί από αποβολή (πρώιμη εγκυμοσύνη που τελειώνει). Μια έκτοπη εγκυμοσύνη είναι όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα όπου δεν ανήκει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μιας γυναίκας. Οι εκτοπικές εγκυμοσύνες δεν μπορούν ποτέ να καταλήξουν σε μια υγιή εγκυμοσύνη και αποτελούν ιατρικό επείγον.
  • Παχυσαρκία.  Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει στο σώμα τόσο περισσότερη είναι και η παραγωγή οιστρογόνων. Το επιπλέον οιστρογόνο αλλάζει τον κανονικό εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές των εμμήνων ρύσεων.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

  • Όταν η περίοδος σας διαρκεί περισσότερο από οκτώ ημέρες.
  • Εάν η ποσότητα της ροής είναι περισσότερη από ότι συνήθως.
  • Όταν αισθάνεστε ζάλη, αδυναμία ή κούραση.
  • Ακόμα εάν έχετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια ή μετά την περίοδο. Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα αναιμίας. Η αναιμία  είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στο σώμα λόγω έλλειψης σιδήρου.
  • Όταν η ροή είναι πάνω από 80ml σε κάθε εμμηνορροϊκή περίοδο.
  • Εάν η διάρκεια των εμμήνων είναι μεγαλύτερη από μια εβδομάδα και προκαλεί μεγάλους θρόμβους αίματος.

Αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε διαταραχή αντιληφθείτε κατά την διάρκεια των περιόδων σας. Εκείνος θα σας προτείνει τον απαραίτητο ορμονικό έλεγχο, για να μπορέσει να σας βοηθήσει με την κατάλληλη θεραπεία.

Μπορεί επίσης να προτείνει ανάλογα την περίπτωση να δοκιμάσετε παυσίπονα, όπως ναπροξένη ή ιβουπροφαίνη, τα οποία θα μειώσουν την αιμορραγία, ειδικά όταν ληφθούν πριν από την έναρξη ή μόλις ξεκινήσει η περίοδος σας.

Ασυνήθιστη Αιμορραγία

Ασυνήθιστη ή μη φυσιολογική αιμορραγία είναι οποιαδήποτε που διαφέρει από την τυπική εμμηνορροϊκή σας περίοδο ή συμβαίνει τις ημέρες που δεν έχετε.

Αιτίες ασυνήθιστης αιμορραγίας είναι:

  • Ορμονικές αλλαγές. Η αλλαγή των επιπέδων ορμονών κατά την εφηβεία και την περιμενόπαυση (η μετάβαση στην εμμηνόπαυση) μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες και δυσκολότερες εμμηνορρυσίες. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακανόνιστους κύκλους.
  • Ενδομητρίωση. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν η λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, όπου δεν ανήκει.
  • Κύστες των ωοθηκών.  Η ασυνήθιστη αιμορραγία μπορεί να είναι ένα σημάδι ύπαρξης μιας κύστης των ωοθηκών που έχει σπάσει.
  • Καρκίνος. Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών, του τραχήλου ή της μήτρας.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε:

  • Αιμορραγία μετά το σεξ, περισσότερες από μία φορές
  • Εντοπισμός ή αιμορραγία οποτεδήποτε μέσα στον εμμηνορροϊκό κύκλο εκτός από τις ημέρες της περιόδου σας
  • Αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας που διαρκεί περισσότερο από το κανονικό και με μεγαλύτερη ποσότητα
  • Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό.

Ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει ελέγχοντας για προβλήματα που είναι πιο κοινά στην ηλικιακή ομάδα σας. Μερικά από αυτά δεν είναι σοβαρά και είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ορμονικές εξετάσεις, για να βοηθήσει στον έλεγχο του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. 

Ορμονικός έλεγχος, ορίζεται μερικές φορές από τους γιατρούς για θέματα υγείας των γυναικών, εκτός από την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Απουσία Περιόδου (Αμηνόρροια)

Η απουσία εμμηνορροϊκών περιόδων πριν από την εμμηνόπαυση ονομάζεται αμηνόρροια.

 Μπορεί να έχετε αμηνόρροια εάν:

  • Δεν είχατε περίοδο για τρεις συνεχόμενους μήνες
  • Δεν έχετε την πρώτη σας περίοδο έως την ηλικία των 15

Η αμηνόρροια συμβαίνει στο 3% έως 4% των γυναικών.

Όταν δεν προκαλείται από εγκυμοσύνη ή θηλασμό, μπορεί να σημαίνει ότι οι ωοθήκες σας σταμάτησαν να παράγουν φυσιολογικές ποσότητες οιστρογόνου. Η έλλειψη αυτής της ορμόνης, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Οι αιτίες της αμηνόρροιας περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη. Η περίοδος σας σταματά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν πλέον ωάρια. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποια κηλίδα αίματος (ελαφριά κολπική αιμορραγία), αλλά αυτό είναι συνηθισμένο και δεν σημαίνει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Εάν έχετε περισσότερες από μία φορά κηλίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δείτε το γιατρό.
  • Θηλασμός.  Για τις περισσότερες γυναίκες, οι έμμηνες ρύσεις επανέρχονται μόνο μετά το τέλος του θηλασμού. Για άλλες, μπορεί να επιστρέψουν μέσα σε λίγους μήνες από τον τοκετό. Ενώ το μωρό σας μεταβαίνει από το θηλασμό σε σκόνες γάλακτος, μπορεί να έχετε ωορρηξία και να μην το συνειδητοποιήσετε. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, σχετικά με τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εάν δεν θέλετε να μείνετε ξανά έγκυος αμέσως. 
  • Διατροφικές διαταραχές.  Η αμηνόρροια μπορεί να συμβεί εάν το σωματικό λίπος πέσει τόσο χαμηλά ώστε να σταματήσει η ωορρηξία. Η νευρική ανορεξία προκαλεί συχνά ακραία απώλεια λίπους, οδηγώντας σε πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, κάτι που δεν είναι υγιές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει περιόδους λιγότερο κανονικές ή απουσία αυτών.
  • Βάρος. Η αύξηση υπερβολικού βάρους όπως και η απώλεια πολλών κιλών, μπορεί να προκαλέσει απώλεια περιόδων. Συνήθως, αυτό διορθώνεται, μετά την επάνοδο του φυσιολογικού βάρους.
  • Στρες.  Το μακροχρόνιο άγχος, μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στον κύκλο σας. Ως αποτέλεσμα, η ωορρηξία και η περίοδος σας μπορεί να σταματήσουν. Η διαχείριση του στρες θα βοηθήσει στην αποκατάσταση φυσιολογικών εμμηνορροϊκών κύκλων. 
  • Ορμονικά προβλήματα. Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αμηνόρροια είναι η ασθένεια του θυροειδούς και η ορμονική ανισορροπία, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
  • Άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Γενετικές ανωμαλίες και όγκοι στον εγκέφαλο. Μόλις αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, η περίοδος σας μπορεί να επιστέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

  • Έχετε περάσει τρεις μήνες χωρίς περίοδο και δεν είστε έγκυος ή θηλάζετε.
  • Δεν έχει ξεκινήσει η περίοδό σας έως την ηλικία των 15 ετών.
  • Αν δεν έχετε την πρώτη περίοδο εντός τριών ετών από την έναρξη της ανάπτυξης του μαστού ή εάν τα στήθη δεν έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν έως την ηλικία των 13 ετών.
Ημικρανία Εμμηνόρροιας

Περίπου 4 στις 10 γυναίκες πάσχουν από ημικρανία (ένας επώδυνος, σοβαρός πονοκέφαλος) κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Σχεδόν οι μισές από αυτές τις γυναίκες αναφέρουν ότι τους συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της εμμηνόρροιας.

Δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως από τους ερευνητές τι προκαλεί την ημικρανία λόγω περιόδου. Πολλοί παράγοντες μπορούν να την προκαλέσουν, όπως το άγχος, το έντονο φως και ο δυνατός θόρυβος. 

Επίσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται σημαντικά, πριν την έναρξη της περιόδου και οι ορμονικές και χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας, μπορεί να σχετίζονται με τις ημικρανίες.

Πότε Να Δείτε Τον Γιατρό Σας

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι έχετε ημικρανία εμμηνόρροιας. 

Θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού εάν:

  • Οι πονοκέφαλοί σας αλλάζουν.
  • Οι θεραπείες που κάποτε λειτούργησαν, δεν σας βοηθούν πλέον.
  • Έχετε ανεπιθύμητες ενέργειες από το συνηθισμένο φάρμακό σας.
  • Λαμβάνετε ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια και έχετε ημικρανία με αύρα (να βλέπετε έντονα φώτα που αναβοσβήνουν ή σημεία που δεν είναι πραγματικά). 
  • Αισθάνεστε χειρότερα όταν ξαπλώνετε.

Η ημικρανία είναι μια δύσκολη κατάσταση. Όμως, ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να την διαχειριστείτε. Ένα βασικό βήμα είναι να εντοπίσετε ποιες είναι οι αιτίες που την προκαλούν και να σχεδιάσετε πώς να τις αποφύγετε.

Ο γιατρός σας αφού διαγνώσει το πρόβλημα, μπορεί να σας συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο για τη μείωση της συχνότητας και των οξειών καταστάσεων. Τα φάρμακα που θα σας προτείνει μπορεί να είναι αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ορισμένους τύπους ορμονικού ελέγχου και στεροειδή αντιφλεγμονώδη.

Πιθανώς, τα παραπάνω φαρμακευτικά μέσα να μη λειτουργήσουν. Τότε ο γιατρός σας ίσως να σας χορηγήσει κάποια ορμονική θεραπεία αντικατάστασης, για την πρόληψη της ημικρανίας περιόδου.

Εάν έχετε πονοκεφάλους κατά την περίοδό σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ακολουθείστε αυστηρά τις οδηγίες του. Η αλόγιστη χρήση φαρμάκων, δεν θα θεραπεύσει την ημικρανία, αλλά ίσως σας προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα.

Γνωρίστε Το Menstrual Cup

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα ένα κύπελλο περιόδου, δεν γνωρίζετε πόσο πιο εύκολη θα μπορούσε να είναι η ζωή σας.

Διαβάστε την αξιολόγηση μας και προλάβετε να το παραγγείλετε ακριβώς στην μισή τιμή!

(Η προσφορά έκπτωσης -50% ενδέχεται να έχει ήδη λήξει)

Menstrual Cup Κύπελλο Περιόδου

Το Menstrual Cup έχει σπάσει τα ταμεία στην Ελλάδα και και την Κύπρο.

Πρόκειται για μια νέα τάση που ξεκίνησε από γυναίκες στο εξωτερικό. Είναι απόλυτα ασφαλές και απίστευτα εύκολο στην χρήση!

Σημείωση: Όσα αναφέρονται στο άρθρο μας σχετικά με τα προβλήματα της περιόδου αλλά και όλο το περιεχόμενο μας που αφορά την υγεία των γυναικών, στηρίζονται σε συγκέντρωση στοιχείων και έρευνα επίσημων επιστημονικών ερευνών και δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Αν θεωρείτε πως έχει διαταραχθεί ο κύκλος ή η ποσότητα του αίματος σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.


Πρόσθετες πηγές:

  1. Abnormal Uterine Bleeding in Premenopausal Women – American Family Physician
  2. Nonsteroidal Anti‐inflammatory Drugs For Dysmenorrhoea – Cochrane Library
  3. Prevalence Of Menstrual Pain In Young Women – ncbi.nlm.nih
  4. Stress And Dysmenorrhoea: A Population Based Prospective Study – ncbi.nlm.nih.gov
  5. Levonorgestrel Intrauterine System – Heavy Menstrual Bleeding – PubMed.gov
  6. Heavy Menstrual Bleeding – acog.org
  7. The Figo Systems In The Reproductive Years – American Journal Of Obstetrics & Gynecology
  8. Premenstrual Symptoms, Menstrual Pain, Irregular Menstrual Cycles, And Psychosocial Stress – PubMed.gov
  9. Early Menopause And Other Gynecologic Risk Indicators For Chronic Fatigue Syndrome In Women – PubMed.gov
  10. Current Evaluation Of Amenorrhea – PubMed.gov
  11. Migraine In Women: The Role Of Hormones And Their Impact On Vascular Diseases – ncbi.nlm.nih.gov
Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.